Mobirise

H Eπιστήμη στη σκηνή. Η Επιστήμη αλλιώς!

Οι επιστήμονες διαθέτουν χιούμορ;

Μπορούμε να κατανοήσουμε απλά επιστημονικά θέματα με χαμόγελο;

Πώς θα συμβάλουμε στην εξωστρέφεια της επιστήμης;

Η ομάδα των Science Reactors δίνει τις δικές της απαντήσεις επί σκηνής!

Η ιδέα ανήκει στην Ελένη Γραμματικοπούλου, 30 χρόνια ζωής αφιερωμένα με πάθος στην Επικοινωνία της Επιστήμης. Από το πρόγραμμα «ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών έως τα σημερινά επιστημονικά φεστιβάλ και μεγάλες διοργανώσεις δίνει το δικό της παρόν με μοναδικό στόχο το άνοιγμα της γνώσης στο ευρύ κοινό με έναν τελείως αντισυμβατικό τρόπο. Στο Αthens Science Festival18 της απονεμήθηκε το βραβείο Επικοινωνίας της Επιστήμης – ΕΠΙ2, το οποίο θεσμοθέτησε η SciCo.

Το 2014 θέλησε να αναδείξει ένα άλλο πρόσωπο της επιστήμης με τη δημιουργία της ανατρεπτικής ομάδας των Science Reactors. Νέοι χαρισματικοί επιστήμονες από διαφορετικές επιστημονικές κατευθύνσεις, μέσα από παραστάσεις Stand up Science (στα χνάρια του Stand up comedy) και Science on stage (επιστημονικό θέατρο), παρουσιάζουν την επιστήμη… αλλιώς! Προικισμένοι με ταλέντο στην Επικοινωνία της Επιστήμης κυρίως όμως με πάθος για την ίδια την επιστήμη οι Science Reactors ανεβαίνουν στη σκηνή μετατρέποντας δύσκολα επιστημονικά θέματα σε κατανοητές καθημερινές ιστορίες. Και κυρίως, ιστορίες γεμάτες χιούμορ!  

 ‘Εκτοτε η ομάδα συμμετέχει σε όλα τα επιστημονικά φεστιβάλ, TedX, Βραδιές του Ερευνητή,  δίνει τις δικές της παραστάσεις σε θέατρα, κ.α. προσελκύοντος ενθουσιώδη σχόλια αλλά και  πολλούς fanατικούς φίλους. Το 2017 η ΕΡΤ πρόβαλε το έργο τους στο πλαίσιο της σειράς  Close up, επίσημη συμμετοχή της στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. 

Στο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου_21 καιστην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων  2021 η παρουσία τους υπήρξε καθοριστική. Για την τελευταία τους διοργάνωση προτάθηκαν ως υποψήφιοι για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία EWWR.

H ομάδα ανανώνεται συνεχώς με νέα πρόσωπα, νέα κείμενα και καινούργιες δραστηριότητες. Έχει συνεργαστεί με άλλες ομάδες από τον χώρο των εικαστικών τεχνών (graffiti, μουσική, χορός ,ντοκιμαντέρ) αποδεικνύοντας πως το χιούμορ μπορεί εύστοχα να συνδυασθεί και με την Τέχνη και με την Επιστήμη. Πρόσφατα μπήκε και στον χώρο της ψηφιακής εποχής συμμετέχοντας διαδικτυακά σε μεγάλες επιστημονικές διοργανώσεις. Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την ATRAKTO προσάρμοσε, για πρώτη φορά, κείμενα που θα απευθύνονται σε παιδιά, κάνοντας με τον τρόπο αυτό τη γνώση πιο ελκυστική και προσιτή (πρόγραμμα ΑTRAKTOS KIDS). 

Αντίστοιχη ομάδα υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη. Σκηνοθετεί ο Κώστας Βρεττός  .


Γνωρίστε την ομάδα μας

Η dream team των ScienceReactors

ΑΘΗΝΑ

Η Ελένη Γραμματικοπούλου έχει αφιερώσει όλη της την επαγγελματική ζωή με πάθος και ευρηματικότητα στον χώρο της Επικοινωνίας της Επιστήμης. Αρχικά ως διοικητικό στέλεχος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) και στη συνέχεια (1993 – 2013) ως υπεύθυνη του πρωτοπόρου προγράμματος των Μορφωτικών του Εκδηλώσεων «ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» με στόχο το άνοιγμα της γνώσης στο ευρύ κοινό. Από το 2013, δραστηριοποιήθηκε, με το ίδιο ανεξάντλητο πάθος, στην καταπολέμηση του επιστημονικού αναλφαβητισμού ως μέλος επιτροπών σχεδιασμού, προβολής και διοργάνωσης μεγάλων επιστημονικών φεστιβάλ και προγραμμάτων. Όμως πάντοτε αναζητούσε έναν διαφορετικό, εκτός συμβατικών δράσεων, τρόπο προώθησης της επιστήμης, πράγμα που πέτυχε το 2014 με τη δημιουργία της ανατρεπτικής ομάδας των Science Reactors, ενός εναλλασσόμενου δυναμικού ερευνητριών και ερευνητών από ένα ευρύ φάσμα των «σκληρών» κυρίως επιστημών, οι οποίοι παντρεύουν τις πρακτικές του Stand up Science, Science on Stage με την ευρηματικότητα και το χιούμορ του Stand up Comedy.

Το 2018 της απονεμήθηκε το βραβείο Επικοινωνίας της Επιστήμης – ΕΠΙ2 2018 που θεσμοθέτησε η SciCo και πρωτοπαρουσίασε στο Αthens Science Festival18. Πρόσφατα, με την ομάδα του Pint of Science Greece, με την οποία μοιράζεται το ίδιο όραμα για το Science Communication/Engagement, ίδρυσαν την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Science Ahead.

Πρόσφατα διοργάνωσε μαζί με τον καθηγητή Πανταζή Χούλη, ιδρυτή του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης (Καστελλόριζο), ένα μεγάλο, εθνικής σημασίας, τοπικό επιστημονικό φεστιβάλ, το Φεστιβάλ Γρίφων (24-26/9). Ήδη είναι μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών) στους στόχους του οποίου εντάσσεται και το Μουσείο Γρίφων.
Τέλος, ανάλογο ενδιαφέρον έδειξε και για τον χώρο του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του βιβλίου. Εκτός από τη διεύθυνση παραγωγής σειράς ιστορικών και επιστημονικών ντοκιμαντέρ, ταινιών μικρού μήκους και διαφημιστικών spots, υπέγραψε και την επιμέλεια 60 επιστημονικών εκδόσεων του ΕΙΕ. 

Ο Κωνσταντίνος Αντωναροπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Έμαθε να μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά γιατί του αρέσουν οι κουλτούρες και οι διαφορετικοί άνθρωποι. Σπούδασε φιλοσοφία και ρητορική για να βάλει σε τάξη το λόγο και τις σκέψεις του. Κι αφού τα έκανε όλα αυτά, ασχολήθηκε με το τραγούδι και το stand up comedy δίνοντας παραστάσεις. Άνθρωπος της ζωής και πολύ κοινωνικός, του αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια, το τένις, να ταξιδεύει και να κάνει τους άλλους να γελούν. Οι φίλοι του λένε ότι τον χαρακτηρίζει η καλή του ενέργεια και η θετική του αύρα. Γνωρίστε τον και θα με θυμηθείτε... (Συνεργάζεται συχνά με τους Science Reactors

Χαρά Αφαλωνιάτη (ένας ακόμη κτηνίατρος στην παρέα μας). Όνομα και πράμα! Μόνιμη ασχολία της, να δίνει, μέσα από τις γκάφες της και όχι μόνο, στον κόσμο χαρά! Απόφοιτη κτηνιατρικής, που μόνο κτηνίατρος δεν είναι, αφού την τρώνε κάθε μέρα οι λάμπες του εργαστηρίου! Είναι υποψήφια διδάκτορας και πιστεύει ότι θα μας απαλλάξει από την κατάρα του καρκίνου! Όταν δεν ξημεροβραδιάζεται με τα σωληνάκια, θα τη βρεις σε σκοτεινές τρύπες παρέα με νυχτερίδες και σταλακτίτες ή θα εντυπωσιάζει τα πλήθη χορεύοντας σουίνγκ στο Λευκό Πύργο! Κάποιες φορές μπορεί να την πετύχετε ντυμένη στα κόκκινα να σώζει ανθρώπινες ζωές ή στα λευκά να παλεύει με γεράκια, λύκους και άλλα άγρια ζώα! Μότο της, χαμογελάστε παιδιά, είναι μεταδοτικό και είναι τζάμπα!
βιολόγος (πρόσφατο μέλος) θα στείλει άμεσα το βιογραφικό της 

Ο Γεώργιος Γαλανόπουλος: Όταν ήταν μικρός έπαιζε με μπαταρίες, καλώδια, λαμπάκια, ρομποτάκια και αυτοκινητάκια. Κυκλοφορούσε με ένα κατσαβίδι στην τσέπη, έπαιρνε πράγματα που λειτουργούσαν τα ξεβίδωνε για να δεί τι έχουν μέσα. Όταν τα ξαναβίδωνε, του περίσσευαν πάντα βίδες και τα πράγματα για κάποιο ανεξήγητο λόγο δεν λειτουργούσαν.
Από τις ανωτέρω ενδείξεις και με διάστημα εμπιστοσύνης 99%, η επιστήμη απεφάνθη ότι το συγκεκριμένο είδος μεγαλώνοντας θα ενταχθεί στη συνομοταξία των «μηχανικών». Η επιστήμη επαληθεύθηκε διότι ο μικρός σπούδασε στο ΕΜΠ και έλαβε πτυχίο «Ηλεκτρολόγου Μηχανικού». Το απρόβλεπτο ήταν η περαιτέρω εξέλιξη του μικρού και η απόκτηση διδακτορικού διπλώματος.
Ο μικρός έχει πλέον ωριμάσει αλλά εξακολουθεί να «γηράσκει δ’αεί πολλά διδασκόμενος». Για να κερδίσει τα «προς το ζήν» δημιουργεί συμβολοσειρές δυαδικών ψηφίων. Με πιο απλά λόγια σχεδιάζει και δημιουργεί εφαρμογές για ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Στον ελεύθερό του χρόνο είναι πολύ πιθανό να τον εντοπίσεις στη φύση να περπατά, να ποδηλατεί και να καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να πείσει ζώα, δένδρα και φυτά του δάσους για το ταλέντο του στη μουσική και εσχάτως και στο χιούμορ. Με δεδομένο ότι ουδείς εκ των ανωτέρω έχει εκφρασθεί αρνητικά, το ενδεχόμενο να είναι ατάλαντος δεν δύναται να επιβεβαιωθεί. Για αυτό και η προσπάθεια συνεχίζεται. 

Ο Βασίλης Γρηγοριάδης έχει σπουδάσει media technology στο Σαουθάμπτον της Αγγλίας και κατέχει μεταπτυχιακό σε τηλεπικοινωνίες από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ-Αγγλία. Πάντα τον μάγευε το μυστήριο για αυτό εκεί επικεντρώνονται και τα επιστημονικά του χόμπι (θεωρητική φυσική, αστρονομία, brain-science). Εργάζεται ως τεχνικός πληροφορικής και δικτύων στην ΑΒ Βασιλοπουλος. Ασχολείταιι ερασιτεχνικά με: μουσική, θέατρο, βίντεο-σκηνοθεσία και την επικοινωνία της επιστήμης (νικητής του Famelab international 2010).

Ο Σταύρος Δημητρακούδης μπορεί να μην είναι αρκετά σημαντικός ώστε να αναφέρεται στον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο, αλλά το κάνει έτσι και αλλιώς. Είναι αστροφυσικός διπλής κλάσεως, καθότι ερευνά τόσο τη συμπεριφορά σωματιδίων σε μακρινούς γαλαξίες όσο και τη συμπεριφορά κυμάτων γύρω από τη Γη. Του αρέσει να ζωγραφίζει και να γράφει σαχλά διηγήματα επιστημονικής φαντασίας. Πριν φύγει για τον Καναδά είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις θεατρικές παραστάσεις της ομάδας.

Ερμής Ζαχαρόπουλος: είμαι εγώ και είμαι πληροφορικάριος. Από μικρός μίλαγα ασταμάτητα, ακόμα και πριν μάθω λέξεις μουρμούραγα ασυναρτησίες. Αυτό δεν σταμάτησε ποτέ, αλλά ευτυχώς για τους γνωστούς μου βρήκα διάφορα παράθυρα για να μην τους ταλαιπωρώ. Έχω περάσει μια βόλτα από την Βουλή των Εφήβων, τον τελικό του Famelab (φέτος κέρδισα και το πρώτο βραβείο), την Θεατρική Ομάδα της ΑΣΟΕΕ, το Athens Science Festival, το Pint of Science και το Athens Digital Arts Festival πάντα μιλώντας ακατάπαυστα. Ευτυχώς έχω το robotaki.gr να τα λέω εκεί όταν όλοι πια κουραστούνε. Κάποτε ήμουν αθλητής και ξιφομάχος άλλα μετά έκοψα τους χιαστούς μου – γιατί ποιος τους χρειάζεται. Λατρεύω την τεχνολογία και την εξέλιξη, κρατάω συνέχεια σημειώσεις, κάνω φωτοσοπιές για να χαλαρώσω, και έμαθα αγγλικά παίζοντας Pokemon στο Gameboy. Από το 2018 είμαι μέλος των Science Reactors. Φέτος κέρδισα τον διαγωνισμό famelab που διοργανώνεται από το British Council και εκπροσώπησα την Ελλάδα στον αντίστοιχο διεθνή διαγωνισμό στο Cheltenham της Αγγλίας.

Ο βιοχημικός Μάκης Ζωιδάκης σπούδασε Βιοχημεία και ζυθοποσία στο Βέλγιο. Έκανε το διδακτορικό του στην Ενζυμολογία στο UCLA και είχε την τιμή να υπογράψει το δίπλωμα του ο Arnold Schwarzenegger (κυβερνήτης της Καλιφόρνιας το 2004) με τις ταινίες του οποίου γαλουχήθηκε. Μετά προσπάθησε να κάνει καριέρα στο Hollywood αλλά δεν είχε τα προσόντα του Arnold οπότε κατέληξε καθηγητής Βιοχημείας στο UCLA. Επέστρεψε στην Ελλάδα λόγω ιδεαλισμού και τρέλας. Ασχολείται με τη μελέτη πρωτεϊνών στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και όταν παίρνει άδεια εξόδου από το Ίδρυμα συμμετέχει στις εκδηλώσεις των Science Reactors.

Ονομάζομαι Παύλος Ίσαρης και περνώ το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μου μπροστά από πολλές οθόνες, δημιουργώντας τεχνολογικά εργαλεία που βοηθούν τους συναδέλφους μου στη SciFY.
Έχω σπουδάσει Πληροφορική και λατρεύω την απογοήτευση που διακρίνω στο πρόσωπο των ανθρώπων, όταν τους το αναφέρω.
Πέρα από το να παριστάνω τον σοβαρό προγραμματιστή - που εδώ που τα λέμε κανένας δεν καταλαβαίνει ακριβώς τι κάνω - μου αρέσει να διαβάζω βιβλία σχετικά με τα πιο παράδοξα θέματα που θα ικανοποιήσουν το περίεργο παιδάκι μέσα μου.
Η αγαπημένη μου φράση είναι το "Ναι αλλά γιατί [ακολουθεί εδώ η περίεργη ερώτηση];".
Αυτό που μου δίνει χαρά στον μάταιο τούτο κόσμο είναι το να ταξιδεύω, και να λέω ιστορίες αλλά και πολύ κρύα αστεία, τα οποία ακολουθεί μια σύντομη χρονική περίοδος εσωτερικής επεξεργασίας...Προσπαθώ να βρίσκω συχνά καινούργια ενδιαφέροντα, ίσως με τελικό στόχο να δοκιμάζω τα νεύρα των γύρω μου…
 

Ονομάζομαι Καραμολέγκου Αντωνία και έχω τελειώσει Γλωσσολογία. Στους υπολογιστές, όμως, από μικρή είχα λατρεία. Μαθήματα Data Science και Προγραμματισμού ξεκίνησα χωρίς κάποια δυσκολία. Και πριν από ένα χρόνο έφυγα για μεταπτυχιακό στη Σουηδία. Μεγάλη μου αγάπη είναι και η πολυλογία και μ’ αρέσει να λέω και πολλά αστεία (τα περισσότερα όμως είναι κρύα). Δεν μ’ αρέσει ποτέ να μένω σε απραγία, πάντα κάτι καινούργιο θα διαβάζω για να έχω ασχολία. Στους science reactors έχω αδυναμία, καθώς προωθούν την επιστήμη και την επικοινωνία. Γράφοντας αυτό το κείμενο μαζεύτηκε πολλή ομοιοκαταληξία, αλλά δεν μ’ αρέσει η μονοτονία.

Ο Γιάννης Κοντογιάννης είναι φυσικός, με μεταπτυχιακό στην Αστροφυσική και διδακτορικό στην ηλιακή φυσική. Αυτή την περίοδο κάνει μεταδιδακτορική έρευνα στα μικρά και μεγάλα φαινόμενα της ηλιακής ατμόσφαιρας. Αποφεύγει όμως να δηλώνει ηλιακός φυσικός για να μην τον μπερδεύουν με θερμοσίφωνα, οπότε αρκείται στο αστροφυσικός, που, εδώ που τα λέμε, πάνω κάτω το ίδιο πράγμα είναι αλλά κάνει μεγαλύτερη εντύπωση. Επίσης αποφεύγει να λέει ότι κάνει εδώ και χρόνια πειράματα σε παιδιά και γενικό κοινό γιατί ακούγεται κάπως και μετά πρέπει να διευκρινίζει ότι πρόκειται για επιδείξεις πειραμάτων (που και αυτό ακούγεται κάπως). Οπότε, τελικά, λέει ότι ασχολείται ε παγγελματικά με την επικοινωνία της επιστήμης την τελευταία δεκαετία, αρθρογραφώντας και καταστρώνοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες και επιδείξεις. Δεν φοβάται να τσαλακώσει την εικόνα του. Αν δεν πετύχει τον απαραίτητο ντόρο λέγοντας ότι είναι αστροφυσικός, συνεχίζει λέγοντας ότι είναι μουσικός. Στον ελεύθερο χρόνο του παίζει
κιθάρα και τραγουδάει ενώ όλο τον υπόλοιπο απλώς ακούει μουσική και σχεδιάζει τις μελλοντικές του ζωντανές εμφανίσεις

Επιθυμώ να με αποκαλούν Αθανάση Κουστένη. Μόλις ολοκλήρωσα τις σπουδές μου MSc Entrepreneurship (ALBA). Έχω σπουδάσει Βiochemistry & Molecular Life Sciences Research (BSc & MSc, King’s College London), Πληροφορική Επιστήμων Ζωής (ΜΔΕ Πανεπιστήμιο Πατρών) και το σημαντικότερο Cocktail !!! (Bar Academy). Είμαι παθιασμένος με την επικοινωνία της επιστήμης (για να αρέσω στις γυναίκες το κάνω) και είμαι μέλος των Science Reactors, ήμουν και πριν ακόμα βρουν το όνομα τους : P . Το mantra μου: Η Ελλάδα αλλάζει μέσω Eπιστήμης, Тέχνης & Еπιχειρηματικότητας με χιούμορ, εργατικότητα & αισιοδοξία ! 

Ο Δημήτρης Μακρής είναι καθηγητής Μάνατζμεντ και Καινοτομίας και υποψήφιος διδάκτορας στο Μάνατζμεντ της Καινοτομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε Φιλοσοφία και Οικονομικά στο London School of Economics όπου και συνέχισε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Μάνατζμεντ. Εργάστηκε στο Μάρκετινγκ της Unilever και, κατόπιν, σπούδασε στο Interactive Telecommunications Program του New York University.

Με λένε Γεωργία Μεγαρίτη. Από μικρή με γοήτευε, η βιολογία και η διατροφή, η συγγραφή και η ποίηση, να κάνω τους ανθρώπους να γελάνε και να είναι ευτυχισμένοι. Στο σχολείο με αποκαλούσαν το γελαστό παιδί. Στο πανεπιστήμιο το γελαστό κορίτσι. Τώρα είμαι η γελαστή μαμά.
Ήρωας μου είναι ο Batman και αντιήρωάς μου ο Joker.
Μότο μου: Χαμογέλα, τι σου ζητάμε;
Έγινα βιολόγος και στη συνέχεια έκανα μεταπτυχιακό στη μοριακή διατροφολογία. Έχω εκδώσει μία ποιητική συλλογή και έχω ολοκληρώσει τρεις ανέκδοτες. Όσο για το τελευταίο; Πιστοποιήθηκα ως προπονητής ζωής με στόχο να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου να έχουν ευημερία και χαρά. Έκανα μαθήματα υποκριτικής και συμμετείχα σε μία ταινία μικρού μήκους. Πιστεύω πως στους science reactors ήρθε η ώρα να τα συνδυάσω όλα.    

Η Μαρία Μέμου, ως αλλη Indiana Jones, θέλοντας να ικανοποιήσει την περιέργεια της για το παρελθόν ή αλλιώς να εκφράσει την αδυναμία της στο vintage, σπούδασε ιστορία & αρχαιολογία. Μη μπορώντας να αντισταθεί στην ταξιδιάρα και κοινωνική της φύση, άφησε πίσω της την εκπαίδευση και πήρε τα βουνά και τις θαλασσες, ασχολούμενη με ξεναγήσεις και tour leading. Επίσης, σπουδάζει Διεύθυνση Φωτογραφίας Κινηματογράφου. Οι Science Reactors την ανακάλυψαν όταν αποφάσισε να δώσει την προσωπική της μάχη με την πρόκληση της έκθεσης στο ευρύ κοινό και να εκφράσει την κωμικότητά της συμμετέχοντας, ως guest, στην παράσταση ενός science reactor φίλου, και κάπως έτσι αποφάσισε να μείνει. 

Δημήτρης Μπουζιώτης: Είμαι πτυχιούχος, φτασμένος, τρανός ιχθυολόγος έχοντας μεταπτυχιακό από τη Κτηνιατρική Σχολή με τίτλο «παθολογικά νοσήματα υδρόβιων οργανισμών». Αφού βγήκα από τη κοιλία της φάλαινας όπως ο Τζεπέτο, ξεκίνησα το διδακτορικό μου επίσης στη Κτηνιατρική Σχολή το 2015 πάνω στην ανοσολογία ιχθύων. Ελπίζω να γίνω ένας επόμενος Κουστώ. Προς το παρόν όμως, βγάζω τα προς το ζήν ως υπέροχος dj σε bar. Τέλος, είχα 15 χρόνια μέταλ συγκρότημα αλλά το διδακτορικό δεν μου άφηνε περιθώρια για hobby παρά μόνο να κάνω τα πειράματα μου στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ όπου εργάζομαι από το Μάιο του 2013. 

Με λένε Χρήστο Πανταζίδη! Όταν ήμουν μικρός και πήγαινα σε ταβέρνες, ανακάτευα όλα τα ποτά που έβρισκα μπροστά μου και κρατούσα σημειώσεις για τις αλλαγές χρώματος! Τα χρόνια πέρασαν και ακόμα ανακατεύω ζουμιά, με τη δικαιολογία πως είμαι Χημικός. Όταν δεν κινδυνεύω να ανατιναχτώ, μου αρέσει να τραβάω φωτογραφίες, να παίζω μπιλιάρδο και να λέω ιστορίες που περιέχουν «φούσκωμα πληροφοριών» αντίστοιχο με εκείνο ιστορίας συνταξιούχου ψαρά. Το 2018 πήρα μέρος στον διεθνή διαγωνισμό Famelab όπου κέρδισα την αγάπη και την ψήφο του κοινού. Έκτοτε, επικοινωνώ την αγάπη μου για την επιστήμη μέσα από την ομάδα των Science Reactors! 

Δημήτρης Παπαγεωργίου: Ρωτάτε: Τι έχει δύο πόδια, πορτοκαλί background και δεν ξέρει από που να ξεκινήσει όταν συστήνεται; Απαντάω: Τελειώνω το Φυσικό Αθηνών, αλλά στον ελεύθερο χρόνο μου δεν ξέρω τι να πρωτοκάνω. Αποτέλεσμα αυτού να τον σκορπίζω μαθαίνοντας ασύνδετα μεταξύ τους πράγματα όπως μουσική, ζωγραφική, προγραμματισμό, κουνγκ φου και αρχαίο δράμα. Στο παρελθόν, έχω υπάρξει ομιλητής στο TEDx καθώς και εθελοντής- δάσκαλος στην Κίνα. Τώρα, στρατεύομαι με τους Science Reactors για να επικοινωνήσω όλα όσα βρίσκω μαγευτικά, αστεία, ακόμα και αηδιαστικά στην επιστήμη... Λατρεύω ιδιαίτερα τα instant noodles, τα origami, τις σφαίρες πλάσματος και τις λίστες με ταινίες που λέω ότι θα δω κάποτε. Για εμένα έχουν πει: «Που και που ανορθόγραφος αλλά ευτυχώς θα τον ακούσετε μόνο να μιλάει» - ΝΥ Times «εξαίρετος νεαρός» - Η γιαγιά μου

Ο Νίκος Παπαδημητρίου σπούδασε χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ, έχει μεταπτυχιακό στην παραγωγή ενέργειας, διδακτορικό στην τεχνολογία υλικών και εργάζεται στο ερευνητικό κέντρο "Δημόκριτος". Ασχολείται με την επικοινωνία της επιστήμης γιατί πιστεύει ότι η επιστήμη είναι το πιο απλό και καθημερινό πράγμα (που λέει ο λόγος...). Ως μέλος των Science Reactors προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι η επιστήμη...έχει πολύ πλάκα! Του αρέσει το τρέξιμο και το καλό φαγητό (αλήθεια, συνδυάζονται αυτά;).

Με λένε Χρυσάνθη Σαλιαγκοπούλου. Ούτε Χρύσα, ούτε Ανθή. Χρυσάνθη! και είμαι Βιολόγος. Τουλάχιστον έτσι γράφει το πτυχίο. Εγώ πάλι λέω πως είμαι απλά περίεργη...Πολύ περίεργη! Για το πως λειτουργεί ο κόσμος. Η Βιολογία λοιπόν είναι σαν έφηβη! Μέσα στην τρέλα της! Αμφισβητείται συνεχώς και αμφισβητεί έντονα... Μερικές φορές τον ίδιο της τον εαυτό! Για αυτό δε βαριέσαι ποτέ μαζί της! Βρίσκει πάντα τον τρόπο να σε εκπλήσσει!

Ο Θωμάς Παππάς σπούδασε Μαθηματικά στην Αθήνα και παλεύει να τελειώσει το μεταπτυχιακό του στην Πληροφορική. Θα έλεγε ότι είναι και πληροφορικάριος αλλά εφόσον πιστεύει ότι όλα είναι μαθηματικά αυτό περισσεύει. Αν και έχει ταυτιστεί με όλα τα στερεότυπα που δείχνει το "The Big Bang Theory" (είναι όλα αλήθεια) κάνοντας πολλά ταξίδια και γνωρίζοντας διαφορετικούς ανθρώπους ανακάλυψε ότι του αρέσει να μιλάει μπροστά σε κόσμο και είτε να εξηγεί περίπλοκα θέματα με απλό τρόπο είτε να καταρρίπτει μύθους και ψευδοεπιστήμες. Από μικρός μπορούσε να απομνημονεύσει ό,τι ανέκδοτο άκουγε (καλό ή κακό) και με κάθε αφορμή πετάει ένα για να πρήζ... ε να κάνει τους άλλους να γελάσουν. Έχοντας πολλά ενδιαφέροντα, από μουσική μέχρι comics (είπαμε τα στερεότυπα είναι όλα αλήθεια), βρήκε τους Science Reactors όπου είδε ότι μπορεί να συνδυάσει όλα τα παραπάνω.

Ο Δημήτρης Ραγιαδάκος νιώθει γέρος σε σώμα εφήβου και έχει μανία με την επιστήμη του management την οποία σπουδάζει. Δουλεύει (τον κόσμο) ως αφεντικό not (κουβαλάει τα βάρη της οικογενειακής επιχείρησης, καναπέδες δλδ). Του αρέσει η γυμναστική και οι μπύρες, κυρίως βασικά οι μπύρες (για τους ηλεκτρολύτες βλέπετε). Γνωστός λάτρης της υγιεινής διατροφής, βραβευμένος δις ΄ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΕΛΑΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ’ στο εστιατόριο fine dining «Χαμόγελο του Χοντρού». Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με extreme σπορ (Ο.Π.Α.Π.) και στοιχηματίζει σε διαδρομές hiking και πολεμικές τέχνες! Ως μεγάλος μάγειρας που είναι (ή και όχι) τα αποτελέσματα των γαστρονομικών προσπαθειών του βγαίνουν σαν τα αστεία του, πάντα καμένα

Με λένε Μιχάλη Σαρρή και σπουδάζω ιατρική στην Αθήνα. Με αγαπημένους χαρακτήρες τον Gregory House (House MD) και τον Chandler Bing (Friends) ανέπτυξα μεγάλη αγάπη για την επιστήμη, ένα ακόμα μεγαλύτερο god complex και ένα χιούμορ που μισείς και αγαπάς ταυτόχρονα. Έχω μια παράνομη σχέση με τις φυσικές επιστήμες και μεγάλη αγάπη για το σκάκι. Λατρεύω την ποίηση και την αστρονομία στις οποίες έχω διακριθεί και τις οποίες εξακολουθώ να διερευνώ και εξελίσσω. Περισσότερα επί σκηνής..

- Τι είναι αυτό πίσω από το αυτί σας;
Μα, ένας άσσος κούπα!
- Είστε σίγουρα γυναικολόγος;
Κι όμως είναι! Ο Κωνσταντίνος Περιστέρης γνωρίζει καλά τη μαγεία της ζωής από τα μωράκια που καλωσορίζει καθημερινά στον κόσμο, αλλά είναι και μύστης της μαγείας της σκηνής, ως έμπειρος ταχυδακτυλούργος και δημόσιος ομιλητής. Ο γιατρός μας ανήκει στα ιδρυτικά μέλη των Science Reactors και παραδίδει μαθήματα γέλιου σε όλους τους “άρρωστους” με την επιστήμη! 

Ο Χωροτάκτης-Πολεοδόμος Αλέξανδρος Σουρτζής, αποφάσισε να περάσει στο Πολυτεχνείο, ώστε να μπορεί με την άνεσή του να βγάζει λόγους στους συμφοιτητές του στα αμφιθέατρα, κριτικάροντας τους πάντες και τα πάντα. Ως φοιτητής υπήρξε μαχητικός συνδικαλιστής, εκδότης φοιτητικής εφημερίδας και θυελλώδης ρήτορας, γεγονός που δύσκολα τον κρατούσε απερίσπαστο από τη μελέτη της Γεωδαισίας και Στατικής.
Το ασυμβίβαστο της φύσης του τον έστρεψε στη συνέχεια στο ελεύθερο επάγγελμα, ενώ επί σειρά ετών υπήρξε διακεκριμένο μέλος των Toastmasters (ρητορική σχολή). Η μανία του να δίνει διαλέξεις δε τον εγκατέλειψε, οπότε αναγκαστικά συνέχισε για Διδακτορικό στην Αρχιτεκτονική του Ε.Μ.Π., ζαλίζοντας τους καημένους τους φοιτητές κατά το Επικουρικό Διδακτικό Έργο του, με powerpoint, θεωρίες και άλλα που ο ίδιος νόμιζε ότι ήταν ενδιαφέροντα.
Για κακή τους τύχη τον ανακάλυψαν οι Science Reactors σε ένα διαγωνισμό του FameLab, και από τότε η ζωή τους έγινε αν όχι καλύτερη, σίγουρα πιο φλύαρη.
Είναι ξιφομάχος, χορευτής αργεντίνικου τάγκο και blogger, συνδυάζοντας την ευγένεια του χορού και τη γοητεία της συγγραφής, με τη βίαιη διατρητικότητα ενός Μονομάχου. Θερμός πολέμιος της ψευδοεπιστήμης, δε χάνει ευκαιρία να κατακεραυνώσει την αστρολογία, τις προλήψεις και το κακό συναπάντημα του σκοταδισμού, αφού μάλλον θεωρεί τον εαυτό του κάτι σα τον Προμηθέα που κρατάει ένα πυρσό με το φώς της επιστημονικής γνώσης.

Πολυξένη Σπηλιοπούλου είναι απόφοιτη της ΤΕΦΑΑ ΕΚΠΑ. Είναι δασκάλα του σκι για να μπορεί να διατηρεί το sun tan της και από τον χειμωνιάτικο ήλιο αλλά κυρίως για να μάθει μικρούς και μεγάλους να «οδηγούν» με ασφάλεια, όχι με τιμόνι, αλλά με χιονοπέδιλα. Επειδή όμως στην Ελλάδα δεν έχει πάντα χιόνια, αποφάσισε να κάνει μεταπτυχιακό στον τομέα της προπονητικής, θέλοντας να μάθει τί προκαλεί η γυμναστική στους μυς …βρέξει χιονίσει! Για να της φτιάξει η διάθεση όταν έχει ομίχλη παίζει φλάουτο και στον ελεύθερο χρόνο της κάνει ελεύθερο σχέδιο. Τον τελευταίο καιρό μπαίνει στα μονοπάτια της επικοινωνίας της επιστήμης, και αν δεν χαθεί μέσα σε αυτά, θα προσπαθήσει να κάνει τη ζωή μας πιο απολαυστική και διασκεδαστική!.

Η Χριστίνα- Ανθή Χαρισίδου με καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη απεφοίτησε με Άριστα από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και έπειτα ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Μουσική Εκπαίδευση σε τυπικά και άτυπα περιβάλλοντα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εμπειροτέχνης στη Λύρα Θράκης, ενώ φοιτά στο τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιωαννίνων και είναι κάτοχος ανωτέρων θεωρητικών Ευρωπαϊκής μουσικής (Αντίστιξη, Αρμονία).

Έχει εργαστεί ως Erasmus placement trainee στα Τμήματα ελληνικής Γλώσσας του Παρισιού, ως εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Α’ Αθήνας και στη Μεγίστη, ενώ διαθέτει εμπειρία σε πλαίσια τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης. Οι ερευνητικές τις δημοσιεύσεις αφορούν τη μουσική εκπαίδευση και τη μουσειακή αγωγή.

Η Άννα Χριστοδούλου σπούδασε Φυσική στην Αθήνα, έχει διακριθεί στην επικοινωνία της επιστήμης και δουλεύει ως Υπεύθυνη Προγραμμάτων και Συνεργασιών στο Πανεπιστήμιο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο. Έχει διαβάσει τα επτά βιβλία του Χάρι Πότερ από επτά φορές το καθένα, τρελαίνεται για (βιοδιασπώμενη) χρυσόσκονη, και παλεύει καθημερινά να ξεδιαλύνει τις λέξεις μέσα από την ομιχλώδη προφορά του Έσσεξ, όπου ζει. Υπήρξε από τα βασικά/ιδρυτικά στελέχη των Science Reactors και συγγραφέας των κειμένων των δύο θεατρικών παραστάσεων. Ζει και εργάζεται στην Αγγλία από το 2016

Συνεργαζόμενοι με τους Science Reactors:

Νάντια Μουτσουρούφη: Αιρετική. Φυσικός και Μουσικός σε κάθε σύμπαν. Έχει ανάγκη από ουρανό.Η Νάντια έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα ειδίκευσης στην Αστροφυσική – Αστρονομία – Μηχανική από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κατασκευάζοντας έναν δείκτη μαγνητοσφαιρικής παραμόρφωσης με εφαρμογή στην μαγνητόσφαιρα του Κρόνου χρησιμοποιώντας μακροχρόνιες μετρήσεις του διαστημοπλοίου Cassini.
Δραστηριοποιείται στην επικοινωνία και διάχυση της διαστημικής και πλανητικής επιστήμης ως μέλος της ομάδας SpaceGates, και επιπλέον συντονίζει και συμμετέχει σε πολλές δημόσιες παρουσιάσεις και εκδηλώσεις για τη διάδοση της Αστροφυσικής και της Διαστημικής Επιστήμης μεταξύ άλλων και μέσω της μουσικής. Έχει συνεργαστεί με διάφορους οργανισμούς όπως η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση και έχει υλοποιήσει εκπαιδευτικά εργαστήρια σε ποικίλες εκδηλώσεις (Athens Science Festival, Βραδιά Ερευνητή, World Space Week). Είναι η υπεύθυνη σύνταξης του ιστολογίου SpaceGates (http://spacegates.wordpress.com) 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:

Η Μερόπη Καρακιουλάκη είναι Βιολόγος, φοιτήτρια Ιατρικής και υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Παθιασμένη με την Ιατρική και την έρευνα έχει εκπαιδευτεί σε διάφορα εργαστήρια και νοσοκομεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Όταν οι σπουδές της γίνονται βαρύ φορτίο, πετάει την άσπρη ποδιά της και τρέχει μεγάλες αποστάσεις πάνω στα βουνά. Όνειρό της είναι κάποια μέρα να είναι ικανή με τις ιατρικές της γνώσεις να σώζει ανθρώπινες ζωές. Συμμετέχει ενεργά σε ποικίλες δράσεις επικοινωνίας της επιστήμης και είναι κριτής στον διαγωνισμό Famelab/Θεσσαλονίκης. 

Η Αναστασία Ντράχα είναι Υποψήφια Διδάκτωρ στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, ερευνώντας πως μπορούμε να διαγνώσουμε νευροκφυλιστικές ασθένειες όπως η άνοια από την αλληλεπίδραση με έξυπνες συσκευές. Όταν δεν ασχολείται με τους ηλικιωμένους προσπαθεί να μεταφράσει το κλάμα των μωρών μέσω μιας έξυπνης εφαρμογής που συν-δημιούργησε στη βραβευμένη startup της, iCry2Talk. Ενθουσιώδης εθελόντρια σε δράσεις ενδυνάμωσης των γυναικών και επικοινωνίας της επιστήμης, διδάσκει γαλλικά καμιά φορά και ονειρεύεται να αποκρυπτογραφήσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο!”

Ο Κυριάκος-Μάριος Οικονόμου, όταν δεν ασχολείται με τον παιδικό του έρωτα, την πορτοκαλί μπάλα με τα σπυριά –γνωστή και ως καλαθόσφαιρα–, σπουδάζει στο τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τις περισσότερες φορές παριστάνει ότι ξέρει τι κάνει, αλλά δεν πείθει κανέναν. Κι όσο το όνειρο του, να ασχοληθεί με τη νευρολογία και τη νευροχειρουργική, να μελετήσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τις δυνατότητες του απομακρύνεται, στρέφεται σε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα: να κάνει τους άλλους να γελάνε. Πέραν της συμμετοχής του σε θεατρικές παραστάσεις, κωμικές ή δραματικές, του δόθηκε πέρυσι η ευκαιρία να γνωρίσει το είδος του stand up science, με παταγώδη (!) αποτυχία, όπως μπορεί κάθε κοινό να διαπιστώσει, καθώς δεν έβαλε μυαλό και συνεχίζει να ασχολείται με αυτό....


Ο Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου προπονητικής και σήμερα υποψήφιος διδάκτωρ στο ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ. Παράλληλα είναι προπονητής κολύμβησης στον ΑΡΗ Θεσσαλονίκης και καθηγητής προπονητικής στο ΙΕΚ ΠΑΣΤΕΡ. Τρελαίνεται για την έρευνα και για τους εναλλακτικούς τρόπους διάδοσης της. Όταν χαλαρώνει θα τον βρείτε σε κάποια πισίνα να προπονείται.  

Mobirise

Social Media Link:
fb.me/sciencereactors/

Best AI Website Creator